• English
    • Türkçe
  • English 
    • English
    • Türkçe
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları / TR Dizin
  • Araştırma Çıktıları / TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları / TR Dizin
  • Araştırma Çıktıları / TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Contending Agendas For The Black Sea Region: A Turkish Alternative

Thumbnail
View/Open
CONTENDING AGENDAS FOR THE BLACK SEA.pdf (382.9Kb)
Date
2010
Author
Aydın, Mustafa
Abstract
Soğuk Savaşın sona ermesi yüzlerce yıl çok sayıda çatışmaya tanıklık etmiş olan Karadeniz havzasında çok taraflı iş birliğine dayalı yeni bir siyasi çerçevenin gelişmesini mümkün kıldı. Avrasya’nın ortasındaki stratejik konumu nedeniyle geniş alanları kontrol edebilen Karadeniz coğrafyası Soğuk Savaş sonrasının değişen jeopolitiğinde önemli bir yer işgal etmeye devam etmektedir. Bölgenin kendine özgü jeopolitiği ve stratejik değeri bölge ülkeleri açısından uluslararası ilişkilerinde çeşitli avantajlar sağlamaktaysa da sıklıkla bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrar için önemli riskleri de içinde barındırmaktadır. Bu çalışma büyük güçlerin (ABD, RF ve AB) son yıllarda bölgeye yönelik artan ilgileri ve özellikle güvenlik arayışlarının bölgeselleşmesinin her zaman olumlu sonuçlar doğurmayabileceği ve çatışmalara yol açabileceğini ileri sürerek; bir alternatif sunması açısından, Karadeniz vizyonunu bu güçlerden farklı olarak, küresel endişelerden ziyade bölgesel arayışlara dayandıran Türkiye’nin politikalarını değerlendirecektir.
 
The wider Black Sea area has been a site of confrontation for centuries, though changes since the end of the Cold War allowed emergence of a cooperative environment. Due to its strategic location in the middle of Eurasia, controlling the region represents a unique geopolitical interest. This uniqueness at times turns into threats for regional and international peace and stability. This paper argues that the increased big power (i.e., US, EU and RF) attention might not always bring prosperity, but conflict; and offers an alternative vision by Turkey, based on more of a regional outlook than global calculations.
 

Source

SAREM Stratejik Arastirmalar Dergisi

Issue

14

Volume

8

Pages

11-38

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRBMU16WXlNZz09
https://hdl.handle.net/20.500.12469/3348

Collections

  • Araştırma Çıktıları / TR Dizin [332]
  • Uluslararası İlişkiler / International Relations [156]

Keywords

Black Sea Region
Great Power Rivalry
Security
Turkey
Turkish Foreign Policy
Karadeniz Bölgesi
Büyük Güçler Rekabeti
Güvenlik
Türkiye
Türk Dış Politikası

Share


DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateBy AuthorsBy TitlesBy SubjectsBy TypesBy LanguagesBy DepartmentsBy PublishersBy KHAS AuthorsBy Access TypesThis CollectionBy Issue DateBy AuthorsBy TitlesBy SubjectsBy TypesBy LanguagesBy DepartmentsBy PublishersBy KHAS AuthorsBy Access Types

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV