Browsing by Author "Sezer, Berke"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Investigating How Unhealthy Snacking Habits Affect Self-Licensing With an Online Daily Diary Study(Kadir Has Üniversitesi, 2020) Sezer, Berke; Yaman, Sezin Öner; Öner, SezinBu çalışmanın ana amacı kendine izin vermenin iki türü olan işlevsel ve işlevsiz kendine izin vermenin sağlıksı atıştırma alışkanlığına olan değişiminin incelenmesidir. Daha önceki çalışmalarda artan atıştırmalık tüketimiyle ilişkili bulunan kendine izin verme, tatmin edici davranışlardan önce gerekçeler oluşturmaya vermek olarak tanımlanmıştır. Önceki bir çalışma işlevsel kendine izin vermenin sağlıksız atıştırmalık tüketimini düşürdüğünü bulurken, işlevsiz kendine izin vermenin yükselttiğini bulmuştur. Bu çalışmada, yeni kavramsallaştırılmış bu iki yapının bulgularını tekrarlamayı ve bu bulguların ilişkisini güçlendirebilecek ya da azaltabilecek olası düzenleyici değişkenleri incelemeyi amaçladık. Katılımcılardan (N = 131) bir hafta boyunca her gece gün içerisinde tükettikleri atıştırmalıkları yollamaları istendi. Tahmin edildiği üzere, sonuçlar işlevsiz kendine izin vermenin sağlıksız atıştırmalık tüketimini arttırdığını gösterdi. Bununla birlikte, işlevli kendine izin verme ve sağlıksız atıştırmalık tüketimi arasındaki negatif ilişkiye dair bir sonuç bulamadık. Daha fazlası, hipotez ettiğimiz düzenleyici değişken ilişkileri için de destek verici sonuçlar bulmakta başarısız olduk. Yine de, keşfedici veri analizlerimiz iki ana noktada özetleyebileceğimiz ilginç sonuçlar gösterdi: (a) sağlıksız atıştırmalık tüketme alışkanlığı ve dürtüselliği yüksek olan katılımcılar göndermiş oldukları atıştırmalıklar bireysel olarak incelendiğinde daha yüksek kalorili atıştırmalık tükettiler, (b) sağlıksız atıştırmalık alışkanlığı daha az sağlıklı atıştırmalık tüketimiyle bağlantılı bulundu. Son olarak, sonuçlarımızın kendine izin verme alanyazınına olan katkıları ve ilerde gerçekleştirilebilecek olası çalışmalar tartışıldı. The main purpose of this study is to investigate how two types of self-licensing (functional and dysfunctional self-licensing) are affected by unhealthy snacking habits in the context of snack consumption. Self-licensing, which is found to be associated with higher snack consumption, is the act of using justifications prior to gratifications. Previous research has found that while functional self-licensing decreases unhealthy snack consumption, dysfunctional self-licensing increases the amount of calories taken from unhealthy snacks. In this study, we aimed to replicate the findings of these two newly established constructs and investigate possible moderator variables that may increase or decrease the strength of these associations. Participants (N = 131) were asked to send their snack consumption every night for a week. As predicted, the results suggested that dysfunctional self-licensing predicted higher consumption of unhealthy snacks. However, we found no evidence for the negative relationship between functional self-licensing and unhealthy snack consumption. Moreover, we also failed to find supportive results for our hypothesized moderator relationships. Yet, our exploratory analyses showed interesting results that can be summarized as (a) higher unhealthy snacking habits and impulsivity predict higher caloric intake from individual snacks reported, (b) unhealthy snacking habits are associated with less healthy snack consumption. Finally, contribution of our results to the self-licensing literature and possible future studies that can be conducted are discussed.Article Citation - WoS: 1An Online Diary Study Testing the Role of Functional and Dysfunctional Self-Licensing in Unhealthy Snacking(Academic Press Ltd- Elsevier Science Ltd, 2023) Sezer, Berke; Yaman, Sezin Öner; Oner, SezinIn the present study, we aimed to investigate how two types of self-licensing (functional and dysfunctional selflicensing) are related to unhealthy snack consumption. Self-licensing refers to the act of using justifications before gratifications and has been associated with higher snack consumption. Previous research has found that while functional self-licensing decreases unhealthy snack consumption, dysfunctional self-licensing increases the number of calories taken from unhealthy snacks. Building upon existing evidence, we addressed functional and dysfunctional self-licensing to investigate how self-licensing behaviors are associated with daily variables (i.e., stress and sleep) and unhealthy snacking habits. Participants (N = 124) were given a battery of measures at the start of the week and asked to send their snack consumption every night for a week via an online questionnaire, along with daily stress and sleep items. The data were analyzed with Hierarchical Linear Modelling. Neither selflicensing measures nor unhealthy snacking habits predicted unhealthy snack consumption. Daily stress was associated with lower unhealthy snack consumption. However, the interaction between daily stress and functional self-licensing was significant, suggesting that on stressful days functional self-licensers consume even fewer unhealthy snacks compared to less stressful days. Functional and dysfunctional self-licensing are rather new constructs which is why examining their effects is important for further research. However, in contrast to the existing evidence, we failed to find an effect of both types of self-licensing on snack consumption, suggesting the effect depends on potential contextual or individual-specific factors. Future research using a dieting sample is warranted for a better understanding of how functional and dysfunctional self-licensing operate.