Ayar, Ahmet

Loading...
Profile Picture
Name Variants
A.,Ahmet
Ayar,Ahmet
Ahmet, Ayar
Ayar, A.
A., Ahmet
Ayar A.
Ahmet Ayar
Ayar, AHMET
AYAR, Ahmet
Ayar,A.
Ahmet AYAR
AYAR, AHMET
Ayar, Ahmet
A. Ayar
AHMET AYAR
Job Title
Dr. Öğr. Üyesi
Email Address
ahmet.ayar@khas.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

13

Articles

4

Citation Count

1

Supervised Theses

9

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 12
  • Master Thesis
    Adi ortaklikta ortaklar arasi iliskiler
    (Kadir Has Üniversitesi, 2017) Ayar, Ahmet; Ayar, Ahmet
    Adi ortaklik sozlesmesine kucuk olcekli isletmelerden buyuk olcekli isletmelere kadar ticaretin her alaninda siklikla rastlanilmaktadir. Adi ortaklik sozlesmesi kendine has ozellikleri olan bir sozlesmedir. Adi ortaklik kurulusundaki kolaylik ve serbestlik sebebiyle ticaret hayatindaki kisiler tarafindan siklikla tercih edilmektedir. Borclar kanununda duzenlenmis olan adi ortaklik sozlesmesi iki ya da daha fazla kisinin emeklerini ve mallarini ortak bir amaca erismek uzere birlestirmeyi ustlendikleri sozlesmedir. Adi ortakligin bu denli genis uygulama alani bulmasinin karsisinda kanunda duzenlenis biciminin eksiklikleri sebebiyle uygulamada bircok problem ortaya cikmakta ve buna bagli olarak doktrin de de bircok tartisma bulunmaktadir. Bu calismamizda oncelikle adi ortaklik sozlesmesi tanimlanacak ve adi ortaklik sozlesmesinin temel ozellikleri aciklanacaktir daha sonra ortaklar arasi ic iliskilerin uzerinde durulacak ve bu iliskiler sebebiyle ortaya cikan uyusmazliklarin giderilebilmesi icin cozumler onerilecektir. Son olarak calismamizda ortakligin yonetimi ve ortaklara arasi degisiklikler ile zamanasimi konusu ele alinacaktir.
  • Article
    Citation Count: 1
    ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA ÇOCUĞUN EĞİTİM (NİTELİKLİ EĞİTİM) HAKKINA İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME
    (2022) Ayar, Ahmet
    Bu çalışmada çocuk haklarının temelini oluşturan çocuğun eğitim hakkı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu değerlendirme yapılırken eğitim biliminin ışığında eğitim ve nitelikli eğitim kavramları da açıklanmaya çalışılmıştır. Yine eğitimde çocuk hakkı denilince toplumun genel algısının okula gidebilmek ile sınırlı olmaması gerektiği, eğitimin içeriği ve nasıl verildiğinin de bu hakkın kapsamında olduğu hususunda değerlendirmelerde bulunulmuştur. Ayrıca nitelikli eğitim hakkına ilişkin tespitler ve eleştiriler yapılmaya, konuya ilişkin öneriler sunulmaya çalışılmıştır.
  • Master Thesis
    Spor sponsorluğu sözleşmesi
    (Kadir Has Üniversitesi, 2020) Ayar, Ahmet; Ayar, Ahmet
    Türkiye'de özellikle spor alanında faaliyetleri desteklenmesine ve bunun karşılığında vergisel avantajlar elde edilmesine imkan sağlayan sponsorluk sözleşmeleri Türk Hukukunda yerini almaktadır. Bir iletişim aracı olarak kabul edilen sponsorluk kurumu kendine özgü yapısı ve hukuki etkileri sebebiyle günümüzde giderek de önem kazanmaktadır. Bununla birlikte atipik bir sözleşme olması sebebiyle sponsorluk sözleşmelerinin hukuki niteliği ve uygulanması gereken hükümler tartışmaya açıktır. Bu çalışmamızda öncelikle sponsorluk kurumunun tanımı, sponsorluk türleri ve ilgili olduğu hukuk dalları açıklanacak; sponsorluk sözleşmesinin unsurları ve tarafları tanımlanırken benzer sözleşmeler ile karşılaştırılması yapılacak ve son olarak sözleşme taraflarının hak ve yükümlülükleri, borca aykırılık hali ve sözleşmenin sona erme halleri incelenecektir.
  • Master Thesis
    Miras Hukukunda tenkis
    (Kadir Has Üniversitesi, 2017) Ayar, Ahmet; Ayar, Ahmet
    Mirasbırakanın yapmış olduğu ölüme bağlı veya sağlararası kazandırmaların mirasçıların saklı payını aştığı oranda indirilmesini sağlayan işleme ''tenkis'' denmektedir. Kanunda sayılmış saklı paylı mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf özgürlüğünü aşarak saklı paylarını ihlal eden tasarruflarının indirilmesini dava ve def'i yoluyla talep edebilirler. Tenkis talebinde bulunmak için temel iki şart bulunmaktadır. Bunlardan ilki, mirasbırakanın ölüme bağlı tasarrufları veya bazı sağlararası kazandırmaları ile tasarruf oranını aşması, ikincisi ise mirasçının saklı pay hakkının ihlal edilmiş olmasıdır. Tenkise tabi bir kazandırmadan bahsedebilmek için, kazandırmanın karşılıksız yapılmış olması gerekir. Ayrıca mirasbırakan tarafından yapılan her türlü kazandırma da tenkise tabi değildir. Ölüme bağlı tasarruf yoluyla yapılan kazandırmaların tamamı tenkise konu olurken, sağlararası kazandırmalar sınırlı olarak tenkise konu olmaktadır. Tenkise tabi hem ölüme bağlı kazandırma hem de sağlararası kazandırma mevcut ise, saklı pay tamamlanıncaya kadar öncelikle ölüme bağlı tasarruflar orantılı olarak tenkis edilir. Ölüme bağlı tasarruf yapılmamış veya ölüme bağlı tasarrufların tenkisi saklı paya tecavüzü ortadan kaldırmaya yetmemişse, sağlararası kazandırmaların tenkisine geçilir. Sağlararası işlemlerin kendi içindeki tenkis sırası, en yeni tarihlisinden en eski tarihlisine doğru olmak üzere belirlenir. Buna rağmen saklı paya tecavüz giderilememişse, kamu tüzel kişileri ile kamuya yararlı dernek ve vakıflara yapılan ölüme bağlı tasarruflar ve sağlararası kazandırmalar tenkis edilir. Kendisine tenkise tâbi bir kazandırma yapılmış olan kimse iyiniyetli ise, sadece mirasın geçmesi anında kazandırmadan elinde kalanı geri vermekle yükümlüdür; iyiniyetli değilse, kazandırmanın tamamından sorumlu olur.
  • Article
    Citation Count: 0
    Edinilmiş Mallara Katılma Rejimine Kadın Hakları Açısından Bir Bakış
    (2018) Ayar, Ahmet
    17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilerek, 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe giren 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi toplumumuzun çağdaş uygarlık kapısından içeri girmesinde önemli bir rol oynamıştır. Özellikle Türk hukukundaki kadın hakları açısından devrim, Türk Kanunu Medenisinin yürürlüğe girmesi ile başla-mış ve 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile de pekiştirilmiştir. Türk Medeni Kanunu, Türk Kanunu Medenisi’nde yer almayan “edinilmiş mallara katılma” rejimini yasal mal rejimi olarak kabul etmiştir (TMK. 202/I). Her ne kadar, yasal mal rejimi olarak kabul edilen edinilmiş mallara katılma rejimi, eski yasal mal rejimi olan mal ayrılığına oranla kadın hakları açısından daha ma-kul görünse de, istenilen sonuçları tam olarak sağlamamıştır. Bu sebeple, Türk Medeni Kanunu m. 218 vd hükümlerinde düzenlenen “edinilmiş mallara katılma” rejimini genel hatları ile incelemek ve özellikle kadın hakları açısından irdelemek isabetli olacaktır.
  • Master Thesis
    Profesyonel futbolcu sözleşmesi ve sözleşmeden kaynaklı uyuşmazlıkların çözümü
    (Kadir Has Üniversitesi, 2022) PALAMUT ÇAĞAN, İPEK; Ayar, Ahmet; Ayar, Ahmet
    Spor kulüplerinin futbol faaliyetlerinin devamlılığını sağlanması amacıyla futbolcu ile spor kulüpleri arasında imzalanan sözleşmelere Profesyonel Futbolcu Sözleşmesi denmektedir. Bu sözleşmeler birer iş sözleşmesi olmasına rağmen Türk Borçlar Kanununa ve Türkiye Futbol Federasyonu Talimatlarına tabidir. Bu sözleşmeden doğan uyuşmazlıklar, sporun yönetimine ve disiplinine ilişkin olabileceği gibi sözleşmeden veya haksız fiilden doğan uyuşmazlıklar da olabilir. Uyuşmazlıkların türüne göre yargılama usulü ve verilen kararın niteliği farklılık göstermektedir. Öyle ki, sporun disiplinine ve yönetimine ilişkin uyuşmazlıklarda Türkiye Futbol Federasyonu münhasır yetkiliyken sözleşmeden doğan uyuşmazlıklarda asıl olan devlet mahkemeleridir. Taraflar uyuşmazlığın tahkim yargılamasında görülmesini istemesi halinde Tahkim Sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir.
  • Master Thesis
    Profesyonel futbolcu sözleşmesinin feshi nedenleri, opsiyon hakları ve futbolculara verilen para cezaları
    (Kadir Has Üniversitesi, 2022) KAPULLUOĞLU, İSMET BUMİN; Ayar, Ahmet; Ayar, Ahmet
    Futbol, yaklaşık dört yüzyıl önce yazılı kaynaklara giren, dünyanın neredeyse bütün ülkelerinde oynanan ve bunların büyük kısmında toplum ilgisi ile endüstrileşmiş bir spor alanıdır. Futbolun endüstrileşmesi, bu sporun profesyonel olarak yapılmasına ve bunun bir tezahürü olarak, ulusal ve uluslararası bazda yetkili kuruluşlar tarafından düzenlenmesi gereken bir sektör halinde gelmiştir. Bu düzenlemeler kapsamında profesyonel bir spor dalı haline gelen futbolda, futbolcu ile kulüplerin ilişkileri diğer işveren işçi ilişkilerinden belirgin şekilde ayrılmakta olup, bunlar arasında çıkan ve sayıları yılda bini geçen uyuşmazlıklar, bunlara ilişkin kendine özgü düzenlemeler ve futbolun özgüllüğü çerçevesinde çözümlenmektedir. Bu çalışmada; profesyonel futbolcu sözleşmesi ile bu sözleşmenin tarafları arasında çıkan uyuşmazlıkların birçoğunun temelinde yatan profesyonel futbolcu sözleşmenin feshi nedenleri ve bunlar arasından futbolcuların A takımdan ayrılması hali, profesyonel futbolcu sözleşmeleri altında taraflara tanınan opsiyon hakları ve belirli şartların gerçekleşmesi ile kendiliğinden yürürlüğe giren opsiyonlar ile kulüpler tarafından futbolculara verilen para cezaları, yargı mercileri, TFF ve FIFA kurulları ile CAS tarafından bu konular hakkında verilmiş kararlarda tartışılan hususlar da dikkate alınarak incelenmektedir.
  • Master Thesis
    Edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi
    (Kadir Has Üniversitesi, 2018) Ayar, Ahmet; Ayar, Ahmet
    Eşler, evlilik birliği kurarken veya kurmadan önce kanunda seçimlik olarak öngörülen mal rejimlerinden birini kabul edecekleri gibi mal rejimi seçmedikleri takdirde de yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimini kabul etmiş sayılacaktır. Edinilmiş mallara katılma rejimi tasfiyesinin mutlaka açılacak bir dava ile yapılması zorunlu olmayıp eşlerin veya eşlerden birinin ya da her ikisinin ölmüş olması durumunda mirasçılarının kendi aralarında yapacakları bir anlaşma (sözleşme/ protokol) ile de mal rejiminin tasfiyesini yapmaları konusunda hiçbir yasal engel bulunmamaktadır. Edinilmiş mallara katılma rejiminde, rejimin tasfiyesi sonucunda eşlerin veya mirasçılarının artık değere katılması, hesaplanan artık değer üzerinden belli oranda bir alacak hakkına sahip olması söz konusudur. Kanun koyucu kural olarak her eşin veya mirasçılarının diğer eşe ait artık değer üzerindeki pay oranını, artık değerin yarısı olarak kabul etmiş ise de bu hüküm emredici nitelikte olmayıp eşlerin yapacakları bir mal rejimi sözleşmesi ile başka bir katılma esası veya oranı kararlaştırabilmeleri mümkündür. Alacağın mirasçılara intikali de mümkündür. Dolayısıyla sağ kalan eşe karşı, ölen eşin mirasçıları katılma alacağını talep etme hakkına sahiptirler. Artık değerin aktiflerini mevcut edinilmiş mallar, eklenecek değerler, kişisel mala giden edinilmiş mal karşılığı (denkleştirme alacağı); pasiflerini ise diğer eşin değer artış payı alacağı, edinilmiş mala giden kişisel mal karşılığı (denkleştirme borcu) ve diğer borçlar oluşturmaktadır. Yasal düzenlemede, artık değer (katılma alacağı), eklenmeden ve denkleştirmeden elde edilen miktarlar da dâhil olmak üzere her eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden bu mallara ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktar olarak belirtilmektedir. Miras hakkı, ölen eşin kişisel malları ile edinilmiş mallarının tamamının üzerinden hesaplandığından katılma alacağına sahip eş veya ölen eşin mirasçılarının öncelikle mal rejiminin tasfiyesini talep etmeleri, sonrasında miras hakkını talep etmeleri, alacak miktarının doğru ve adil bir şekilde hesaplanması için gereklidir. Eşlerin kişisel ve edinilmiş malları üzerinde yönetme, yararlanma ve tasarrufta bulunma hakları vardır. Türk Medeni Kanunu'nda, eşin dilediği şekilde malvarlığına ilişkin olarak işlem yapması, diğer eşin haklarını zarara uğratıyor ya da bu hakları ber taraf ediyorsa bu eşe yönelik koruyucu tedbirler ayrıca düzenlenmiştir. Buna göre eşlerden birisi şahsi borçları nedeniyle diğer eşin tasfiye sonucunda alacağı miktarı ve menfaatleri ihlal ediyorsa veya böyle bir ihtimal var ise bu riskle karşı karşıya kalan eş, hâkime başvurarak mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verilmesini isteyebilecektir. Bununla birlikte boşanma davası devam ediyorsa veya ayrılık ya da ayrı yaşam durumunda eşlerin talep etmesi ile veyahut da hâkimin re 'sen karar vermesi ile mağdur olabilecek eşi korumak amacıyla mahkeme kararıyla olağanüstü mal rejimine geçiş mümkün olabilmektedir.
  • Article
    THE PROBLEM OF SHARING COMMON EXPENSES IN FLAT OWNERSHIP
    (2021) Ayar, Ahmet
    One of the fundamental obligations of the flat owners under the flat ownership regi-me is contribution to the common expenses of the main immovable. Because flaw owners' contributions to the common expenses are essential for maintaining an efficient flat owners-hip regime. In this regard, lawmaker brought a nonbinding stipulation under KMK Art. 20/I (Turkish Code of Flat Ownership). Because of its nonbinding nature, the flat owners can always conduct agreements contrary to this regulation. In the practice, the flat owners often stipulate the way of sharing of common expenses in administration plan or regulate this matter by taking decisions in the board of flat owners. However, in the event that flat owners cannot reach an agreement upon sharing of common expenses, the mechanism put forward in KMK Art. 20/I is quite far from satisfying todays needs. In this study, KMK Art. 20/I (subparagraphs a,b and c) will be examined. Furthermore we will present our opinions regarding the kind of agreements that should be made by flat owners if they wish to go beyond Art. 20/I of KMK.
  • Article
    Citation Count: 0
    KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARINDA ESKİ ARSA PAYINDAN PAYLI MÜLKİYETE VE YENİ ARSA PAYINA UZANAN SÜREÇTE YANILGILAR
    (2021) Ayar, Ahmet; Özmen, Etem Sab
    Bu çalışmada; kentsel dönüşüm uygulamalarının gerçekleştirilmesinde, kentsel dönüşüm kapsamında kalan bir yapının dönüşüme girmeden önceki durumunda hak sahiplerinin mevcut bulunan haklarının dönüşüm uygulamaları ile birlikte değişkenlik göstermesi durumu, daha önceki durumunda hatalı kaydedilen arsa paylarının yapılacak dönüşüm uygulamalarına etkisi ve sonuçları üzerinde değerlendirmede bulunulmuştur. Ayrıca arsa payı kavramı, kat mülkiyetine geçiş ile payın arsa payına dönüşmesi, 6306 sayılı Kanun kapsamında yeniden değerlendirme süreci açıklanmaya çalışılmıştır.