• English
    • Türkçe
  • English 
    • English
    • Türkçe
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler / Institutes
  • Yüksek Lisans Tezleri
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler / Institutes
  • Yüksek Lisans Tezleri
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Adaptation and change of multipolarity in Russian foreign policy between 1991 and 2014

Thumbnail
View/Open
0105476EmineGulnihalYolcu.pdf (1.094Mb)
Date
2018
Author
Yolcu, Emine Gulnihal
Abstract
This research aims to enlighten Russian foreign policy in the context of emphasis on multipolarity beginning from end of the Cold War. Russia as newborn state lost her identity and tried to integrate herself into new world order. in order to adjust herself Russia embraced the concept of multipolarity but gradually understanding of multipolarity changed. Russia was in favor of pro-Western multipolarity and supported the world of Western ideas until the United States started to dominate the world order. Starting from 2003 Russia changed her stance and in 2007 clarified how international system should be based on. This work aims to answer how Russia adopted multipolarity as a foreign policy strategy and why Russia changed her perception of multipolarity. in order to answer these questions this thesis will be based on qualitative research. Constructivism will be used to explain Russian interests and identity for Russian foreign policy goals. Also structural realism will be used realism as to identify multipolarity and Russian behavior in the international system. The data will be derived from primary and secondary resources. Official state documents and presidential speeches will be the primary resources. Books and articles from social sciences databases will be the secondary resources. Russia believes is she is destined to be a great power and she is persuaded for this claim for a long time. Now Russia is a key player in the international system owing to her continuing effort by challenging the world based on Western ideas. This thesis aims to enlighten this claim.
 
Bu araştırma çok kutupluluk bağlamında Soğuk Savaş'ın bitişinden başlayarak Rus dış politikasını aydınlatmaya amaçlamaktadır. Rusya yeni doğan bir devlet olarak kimliğini kaybetmiş ve kendisini oluşan yeni dünya düzenine entegre etmeye çalışmıştır. Uyum sağlamak adına Rusya çok kutupluluk kavramını benimsemiş fakat kademeli olarak çok kutupluluk anlayışı değişmiştir. Amerika Birleşik Devletleri dünya düzenini domine etmeye başlayana kadar Rusya Batı yanlısı bir çok kutupluluktan yana oldu ve Batı yanlısı bir çok kutupluluk düzenini benimsedi. Rusya 2003'ten başlayarak bu düzene karşı duruşunu değiştirdi ve 2007 yılında dünya düzeninin neye dayanması gerektiğini ortaya koydu. Bu çalışma Rusya'nın çok kutupluluğu nasıl dış politika stratejisi olarak benimsediği ve neden çok kutupluluk anlayışını değiştirdiği sorularına cevap aramaktadır. Bu sorulara cevap verebilmek adına bu tez nitel araştırmaya dayanmaktadır. İnşacılık Rus dış politikası hedefleri için Rus çıkarlarını ve kimliğini açıklamak için kullanılacaktır. Aynı zamanda yapısal gerçekçilik, uluslararası sistemde çok kutupluluk ve Rus davranışını tanımlamak için gerçekçilik kullanılacaktır. Veriler birincil ve ikincil kaynaklardan elde edilecektir. Resmi devlet belgeleri ve devlet başkanına ait konuşmalar başlıca kaynaklar olacaktır. Sosyal bilimler veri tabanlarından ulaşılan kitaplar ve makaleler ikincil kaynaklar olacaktır. Rusya kendisinin büyük bir güç olacağına inanıyor ve uzun bir zamandır bu şekilde ikna edilmiş durumda. Rusya şimdi, Batılı fikirler üzerine kurulan dünyaya meydan okuyarak gösterdiği çaba nedeniyle uluslararası sistemde kilit bir oyuncu. Bu tez, bu iddiayı aydınlatmayı amaçlamaktadır.
 

URI

https://hdl.handle.net/20.500.12469/2631

Collections

  • Yüksek Lisans Tezleri [1075]

Keywords

Russian foreign policy
Multipolarity
Cold War
Constructivism
Identity
Structural realism
Great power
Western ideas
Rusya
Rus dış politikası
Çok kutupluluk
Soğuk Savaş
İnşacılık
Kimlik
Yapısal gerçekçiliği
Büyük güç
Batı fikirleri

Share


DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateBy AuthorsBy TitlesBy SubjectsBy TypesBy LanguagesBy DepartmentsBy PublishersBy KHAS AuthorsBy Access TypesThis CollectionBy Issue DateBy AuthorsBy TitlesBy SubjectsBy TypesBy LanguagesBy DepartmentsBy PublishersBy KHAS AuthorsBy Access Types

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV