Liberalizm: Bir Yazın Değerlendirmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015

Authors

Yanık, Lerna K.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği İktisadi İşletmesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu makalenin amacı, Uluslararası İlişkilerin başlıca kuramlarından biri olan liberalizm hakkında bir yazın değerlendirmesi yapmaktır. Bu değerlendirme üç aşamada yapılacaktır. Öncellikle, liberal geleneğin düşünsel arka planı ele alınacak, ardından tarihsel akışı içinde Uluslararası İlişkiler kuramı olarak liberal geleneğe kavramsal, kuramsal ve metodolojik olarak katkıda bulunan başlıca çalışmalar kısaca tanıtılacaktır. Sonuç bölümünde ise, liberalizmin hem kuram hem de politika olarak hâlihazırda geldiği nokta değerlendirilecektir. Bu değerlendirmede ortaya çıkan en önemli sonuç, Uluslararası İlişkiler disiplininin bir kuramı olarak liberalizmin, bir siyaset felsefesi olarak klasik liberalizmden beslenmesine karşın, zaman içerisinde kendini metodolojik ve kavramsal olarak geliştirmesi ile epistemolojik olarak farklı bir zeminde konumlandırmış olmasıdır.
This article reviews liberalism as one of the theories of International Relations. This review will be presented in three sections. In the first section, the article will review the historical and philosophical origins of the liberal thought. This will be followed by the introduction of important works in a historical order that helped liberal theory to distinguish itself conceptually, theoretically and methodologically from the rest of the field. In the final section, in lieu of a conclusion, the current state of affairs in liberal theory from theoretical and practical perspectives will be presented. This review underscores the fact that liberalism as a political theory has contributed to the development of liberalism as an International Relations theory, yet over the years, liberalism, has managed to create its own place by developing methodologically and conceptually.

Description

Keywords

Liberalizm, Yeni-liberalizm, Liberal Kurumsalcılık, Demokratik Barış Çalışmaları, Uluslararası Rejimler, Uluslararası Örgütler, Çoğulculuk, Liberalism, Neo-liberalism, Liberal Institutionalism, Democratic Peace Research, International Regimes, International Organizations, Pluralism

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

0

WoS Q

Q4

Scopus Q

Q2

Source

Volume

12

Issue

46

Start Page

35

End Page

55