Tüketici Hakem Heyeti kararlarına itiraz usulü

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Kadir Has Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Especially in the last twenty years domestic television series are among the productions that the television audience has shown the most interest. Nevertheless, almost all sector employees are being faced with precarious working conditions during the production process of domestic television series, covering the evening line of almost every mainstream television channel. This thesis focuses upon the forms of precariat experienced by scriptwriters by addressing the working conditions in the television series industry. In line with the research findings carried out within the framework of the thesis study, the main argument of this study is that the lead scriptwriters and the scenario teams working at a lower level in the television series industry have experienced the precarization process in a striking way. Within the framework of the thesis, with the aim of presenting the validity of the main argument, one-to-one semi-structured in-depth interviews were conducted with nine scriptwriters, and their views on their own labor processes were taken. In quantitative research, an online survey was conducted by reaching 125 sector employees, 79 of whom were scriptwriters.
6502 sayılı TKHK ile; tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğan uyuşmazlıkların çözümünde, belirlenen parasal sınırın altındaki uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurulmasının zorunlu olması ve tüketici hakem heyetleri kararlarının, İcra ve İflâs Kanununun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilmesi düzenlenmiştir. Sürekli artış gösteren tüketici işlemlerinden doğan uyuşmazlıklara az masraflı, kolay, hızlı ve etkin çözüm bulunması ve yargı üzerindeki yükün hafifletilmesi amaçlanmıştır. Tüketicilerin belirlenen parasal sınırın altındaki uyuşmazlıklar için tüketici mahkemelerine başvuramaması ve itiraz edilmeyen tüketici hakem heyeti kararlarının kesin hale gelmesi, tüketici hakem heyetleri kararlarının denetimini ve bu kararlara karşı itiraz usulünü daha önemli bir hale getirmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde tüketici hakem heyetleri kararlarına ait özellikler ile tüketici hakem heyetlerinin verebileceği kararlar ve bu kararların hukuki niteliği işlenmiştir. İkinci bölümde tüketici hakem heyetleri kararlarına itirazın hukuki niteliği, geçerli bir itirazın şartları ile görevli ve yetkili mahkemede itirazın ele alınması ve itirazın etkisi incelenmiştir. Üçüncü bölümde itiraz üzerine tüketici mahkemesinin verebileceği kararlar ve mahkeme kararının niteliği ile bu karara karşı başvurulabilecek hukuki yollara yer verilmiştir.

Description

Keywords

Hukuk, Law, Tüketici sorunları hakem heyeti, Arbitration committee for consumer problems, Tüketiciler, Consumers, Uyuşmazlık, Incompatibility, İtiraz, Objection

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

Collections