Kadın, Cinsiyet ve Radikalizm: Işid Kadınları ve Cihaddaki Rolleri

No Thumbnail Available

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu tezin kapsayıcı amacı, kadın radikalleşmesine yönelik anlayışı ilerletmektir. Bu araştırma dizisi, kadın teröristlerle ilgili ilk çalışmaların ortasında ortaya çıkmış olsa da, sözde İslam Devleti dünya çapında kayda değer sayıda kadını bünyesine katmayı başardı. Sünni İslam'ın köktenci yorumlarından yararlanan Selefi-cihatçı örgüt, olağanüstü şiddet içeren terörizm türüyle uluslararası ün kazandı. IŞİD uzun süredir Ortadoğu'daki etki alanını genişletmeye çalışıyor ve bu amaçla yeni nesil cihatçıları bünyesine katmaya yönelik operasyonlar planladı ve yürüttü. IŞİD, son toprak parçasını kaybettiği Mart 2019'a kadar Batı'dan binlerce genci terör örgütüne devşirdi ve bunların dikkate değer bir kısmı kadınlardan oluşmaktadır. Kadınların radikalleşmesine olan ilgiyi canlandırmak ve bu tezin kapsayıcı amacına ulaşmak için, cihatçı radikalleşme ve kadın temsilleriyle ilgili mevcut literatürün kapsamlı bir incelemesi yoluyla iki ana tema belirlendi. Bunlarla, cevapları bu tezin orijinal katkısını oluşturan üç araştırma sorusu sorulmuştur: İlk olarak, kadınlar IŞİD'e neden ve nasıl çekiliyor?; İkinci olarak, kadınların isteyerek değil, zorlama yoluyla katıldıkları ve aktif rol almadıkları görüşü ne kadar doğrudur?; Son olarak ise, IŞİD'in Türkiye'den katılan kadınlar için cazibesi nedir?. Bu araştırma sorularını yanıtlamak için, İstanbul'da Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan yabancı uyruklu IŞİD'e katılmış kadınlar ile görüşme yapılmıştır. Ayrıca, Türkiye'deki yerel gazetelerde yer alan IŞİD'li kadın katılımcıların profillerine dayalı olarak nitel analiz yapılmıştır. Motivasyonlar bir dereceye kadar kimlik krizinin kritik olduğunu gösteriyor; bununla birlikte, Türkiye örneğinde coğrafi yakınlık, halihazırda bulunan yerel ağlar, sosyo-ekonomik zorluklar, ideoloji ve din esas olarak baskındır. Çalışmadaki tartışmalardan ortaya çıkan metodoloji, teori ve politika ile ilgili bulgular gelecekteki araştırmalara umut olmaktadır.
The overarching aim of this dissertation is to advance understanding of women's radicalization. Although this strand of research occurred amidst the earliest studies of women terrorists, the so-called Islamic State has managed to recruit a considerable number of females worldwide. Until March 2019, when it lost its final piece of territory, Baghuz, ISIS had recruited thousands of young foreign fighters from the West, with a high proportion of the recruits being women. To revive interest in female radicalization and achieve the overarching aim of this dissertation, two key themes are identified through a comprehensive review of existing literature relating to jihadi radicalization and women's representations. From these, three research questions are posed: firstly, why and how are women drawn to join ISIS?; secondly, to what extent is the view accurate that women join via coercion, not willingly, and not taking active roles? Finally, what is the allure of ISIS for Turkish women, and what motivates them has been asked? To answer these research questions, qualitative analysis is conducted based on interviews with detained ISIS females in Istanbul and the analysis of local newspapers in Turkey. While the thesis gives the radicalization process of ISIS women, Turkey's case constitutes the original contribution of it. To a degree, motivations demonstrate that the identity crisis was commonly critical, but geographical proximity, existing networks, socioeconomic factors, ideology, and religion were mainly dominant. Discussions emerge from these findings, which have implications for methodology, theory, and policy opens prospects to generate avenues for future research.

Description

Keywords

Uluslararası İlişkiler, Uluslararası güvenlik, Uluslararası terörizm, International Relations, International security, International terrorism

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

183

Collections