Türk rekabet hukukunda hakim durumun kötüye kullanılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Kadir Has Üniversitesi

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu tez, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesi çerçevesinde hâkim durum ve ilgili temel kavramlar ile bu durumun kötüye kullanıldığı hallerini incelemektedir. Rekabet kanunları, devletin ekonomiye serbest rekabeti kurma ve koruma amacıyla müdahale aracıdır. Hem liberal ekonomik sistemin benimsenmesinin yarattığı bir ihtiyaç hem de Avrupa Birliğine üyelik hedefi doğrultusunda verilen taahhütlerin bir neticesi olarak, 13 Aralık 1994 tarihinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir. Rekabet kanununda yer alan düzenlemeler ile belirli bir pazardaki hâkim durum kavramı önem kazanmış; bir veya birden fazla teşebbüsün, ülkenin bütününde veya bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı kabul edilmiştir. Bu tez çalışması ile, Avrupa Birliği Rekabet Hukuku ve Türk Rekabet Hukukunun karşılaştırması yapılarak hâkim durumun ve kötüye kullanma sayılan eylemlerin tanımlanması ve unsurlarının uygulamadaki yansımalarının tespiti amaçlanmaktadır.
This thesis analyzes the dominant position and related basic principles and cases of abuse of dominant position within the frame of Article 6 of the Law on the Protection of Competition No 4054. Competition laws are the control vehicles of the government in order to establish and protect free competition in economy, as well as the commitments made to the European Union with respect to future membership, the Law on the Protection of Competition No 4054 came into effect on December 13, 1994. As a result of the regulations in Competiton Law, the Notion of dominant position in a specific market gained importance; and the abuse, by one or more undertakings, of their dominant position in a market for goods or services within the whole or a part of the country on their own or through agreements with others or through concerted practices, was considered illegal. The purpose of this thesis is to compare and contrast European Union Competition Policy and Turkish Competition Policy with regard to the basic principles applied to the defining of the existence of dominant position and its abuse and determination of factor' reflection in practice.

Description

Keywords

Rekabet, Hakim durumun kötüye kullanılması, Avrupa Birliği, Türk Rekabet Hukuku, Competition, Abuse of dominant position, European Union, Turkish Competition Law

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

Collections