A Comprehensive Analysis of Managers Working in the Turkish Tourism Sector

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Kızıl, Ahmet
Güler, Fazıl
Ceylan, Cengiz
Kızıl, Cevdet
Keskin, Ayşe İrem
Buget, Püren

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Cahit AYDEMİR

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

The primary objective of this paper is to determine whether the present managers of Turkish tourism sector perform their jobs in accordance with their qualifications. For this purpose, questionnaires were distributed to managers and responses were evaluated. The secondary purpose of this study is to identify if employees in tourism industry has the required qualifications. Also, if the sector has low efficiency, reasons are investigated. This study uses the survey method. Questionnaires were distributed to 222 managers in the tourism sector, who mainly work in Istanbul and Izmir. 183 managers in accommodation enterprises, 22 managers in travel agencies and 17 managers in food and beverage companies were interviewed face-to-face and questionnaire forms were filled. The survey includes 52 questions that collect information about managers and their organizations. The questionnaires should also test if the managers are in a fitting position and they use their authority properly.
Çalışmanın birincil amacı Türk turizm sektöründe halihazırda çalışan yöneticilerin vasıflarına uygun bir mesleği icra edip etmediklerini belirlemeye çalışmaktadır. Belirtilen hedef doğrultusunda, turizm endüstrisi yöneticilerine anket yöntemi uygulanmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Araştırmanın alt amacı ise çalışanların işe uygun vasıflara sahip elemanlar olup olmadıklarını tespit etmektedir. Ayrıca sektörde düşük verim söz konusu ise, bunun arkasında yatan nedenlerin ortaya konulması tasarlanmıştır. Araştırmada kullanılan anketler, çoğunluğunun İstanbul ve İzmir’de çalıştığı turizm sektörünün 222 yöneticisine dağıtılmıştır. Konaklama işletmelerindeki 183 yönetici, seyahat acentelerindeki 22 yönetici ve yiyecek içecek işletmelerindeki 17 yönetici ile yüz yüze konuşularak anket formları doldurulmuştur. Toplam 52 sorudan oluşan anket hem yöneticiler, hem de çalıştıkları kurumlarla ilgili bilgi toplamaktadır. Bunun yanında, yöneticilerin uygun bir görev ve pozisyonda bulunup bulunmadıkları ile yetkilerini gereği gibi kullanıp kullanmadıkları da test edilmektedir.

Description

Keywords

Tourism, Management, Employees, Qualification, Efficiency, Evaluation, Analysis, Turizm, Yönetim, Çalışanlar, Vasıf, Etkinlik, Değerlendirme, Analiz

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

0

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

9

Issue

34

Start Page

205

End Page

222