A Comprehensive Analysis of Managers Working in the Turkish Tourism Sector
Loading...
Date
2010
Authors
Kızıl, Ahmet
Güler, Fazıl
Ceylan, Cengiz
Kızıl, Cevdet
Keskin, Ayşe İrem
Buget, Püren
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Cahit AYDEMİR
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
The primary objective of this paper is to determine whether the present managers of Turkish tourism
sector perform their jobs in accordance with their qualifications. For this purpose, questionnaires were
distributed to managers and responses were evaluated. The secondary purpose of this study is to identify if
employees in tourism industry has the required qualifications. Also, if the sector has low efficiency, reasons are
investigated.
This study uses the survey method. Questionnaires were distributed to 222 managers in the tourism
sector, who mainly work in Istanbul and Izmir. 183 managers in accommodation enterprises, 22 managers in
travel agencies and 17 managers in food and beverage companies were interviewed face-to-face and
questionnaire forms were filled. The survey includes 52 questions that collect information about managers and
their organizations. The questionnaires should also test if the managers are in a fitting position and they use their
authority properly.
Çalışmanın birincil amacı Türk turizm sektöründe halihazırda çalışan yöneticilerin vasıflarına uygun bir mesleği icra edip etmediklerini belirlemeye çalışmaktadır. Belirtilen hedef doğrultusunda, turizm endüstrisi yöneticilerine anket yöntemi uygulanmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Araştırmanın alt amacı ise çalışanların işe uygun vasıflara sahip elemanlar olup olmadıklarını tespit etmektedir. Ayrıca sektörde düşük verim söz konusu ise, bunun arkasında yatan nedenlerin ortaya konulması tasarlanmıştır. Araştırmada kullanılan anketler, çoğunluğunun İstanbul ve İzmir’de çalıştığı turizm sektörünün 222 yöneticisine dağıtılmıştır. Konaklama işletmelerindeki 183 yönetici, seyahat acentelerindeki 22 yönetici ve yiyecek içecek işletmelerindeki 17 yönetici ile yüz yüze konuşularak anket formları doldurulmuştur. Toplam 52 sorudan oluşan anket hem yöneticiler, hem de çalıştıkları kurumlarla ilgili bilgi toplamaktadır. Bunun yanında, yöneticilerin uygun bir görev ve pozisyonda bulunup bulunmadıkları ile yetkilerini gereği gibi kullanıp kullanmadıkları da test edilmektedir.
Çalışmanın birincil amacı Türk turizm sektöründe halihazırda çalışan yöneticilerin vasıflarına uygun bir mesleği icra edip etmediklerini belirlemeye çalışmaktadır. Belirtilen hedef doğrultusunda, turizm endüstrisi yöneticilerine anket yöntemi uygulanmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Araştırmanın alt amacı ise çalışanların işe uygun vasıflara sahip elemanlar olup olmadıklarını tespit etmektedir. Ayrıca sektörde düşük verim söz konusu ise, bunun arkasında yatan nedenlerin ortaya konulması tasarlanmıştır. Araştırmada kullanılan anketler, çoğunluğunun İstanbul ve İzmir’de çalıştığı turizm sektörünün 222 yöneticisine dağıtılmıştır. Konaklama işletmelerindeki 183 yönetici, seyahat acentelerindeki 22 yönetici ve yiyecek içecek işletmelerindeki 17 yönetici ile yüz yüze konuşularak anket formları doldurulmuştur. Toplam 52 sorudan oluşan anket hem yöneticiler, hem de çalıştıkları kurumlarla ilgili bilgi toplamaktadır. Bunun yanında, yöneticilerin uygun bir görev ve pozisyonda bulunup bulunmadıkları ile yetkilerini gereği gibi kullanıp kullanmadıkları da test edilmektedir.
Description
Keywords
Tourism, Management, Employees, Qualification, Efficiency, Evaluation, Analysis, Turizm, Yönetim, Çalışanlar, Vasıf, Etkinlik, Değerlendirme, Analiz
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
0
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
9
Issue
34
Start Page
205
End Page
222