ARE THE ARBITRATORS SUITABLE TO APPLY PUBLIC POLICY PROVISIONS IN INTERNATIONAL COMMERCIAL ARBITRATION?

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017

Authors

Ersoy, Yunus Emre

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Seçkin Yayıncılık

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

States virtually maintain some restrictions upon the subject matter of arbitration such as states’ public policy provisions. The extent of public policy in the international commercial arbitration becomes more comprehensive than that of the New York Convention, where it might be a defence against enforcement when the arbitral award is rendered; hence the problem occurs only at the final stage of arbitral process. Besides that, arbitrability also directly relates to public policy provisions that has effect on the base of the arbitration agreement or, more specifically, arbitration clause. It seems that arbitrators will have more discretion in arbitration process as to applying of domestic public policy provisions in the future, but are they really suitable to do that?
Küreselleşen dünyada ekonomilerin gönencini artırmak, tedarik sürecini kısaltarak uluslararası ticarete hız kazandırmak yalnızca ortaya çıkan ticari sorunları olabildiğince kısa ve etkili yöntemlerle çözerek hakkaniyetli bir biçimde neticelendirmekle mümkün olabilecektir. Ticari tahkim, tarafları uzun mahkeme prosedürlerinden ve yavaş işleyen bürokrasilerden vareste tutarak bu sorunların çözümünde anahtar rol oynamakta; peki ya uluslararası alanda görev alan ticari tahkim hakemleri çok iyi tanımadıkları dış ülkelerin kamu politikalarına uygun, uygulamaya koyulabilir kararları vermeye ehiller midir? Yoksa bu mesele yalnızca halihazırda meslekleri ve eğitimleri gereği ülkelerin kültürlerini, geleneklerini, iç hukuklarını bilen, uygulamalara ve içtihatlara aşina olan hakimlere mi bırakılmalıdır? Okumakta olduğunuz makalede bu konuda doktrinde kabul görmüş iki zıt görüş karşılaştırılmış, gerekçeler ve çekinceler de irdelenerek yeni bir yaklaşım getirilmiştir.

Description

Keywords

International Commercial Arbitration, Arbitrator, Public Policy Provisions, New York Convention, Dispute Resolution, Uluslararası Ticari Tahkim, Hakemler, Kamu Politikaları, New York Konvansiyonu, Uyuşmazlık Çözüm Yolu

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

0

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

16

Issue

2-Cilt 1

Start Page

703

End Page

716